Công bố kết quả nghiên cứu đề tài: Nghiên cứu tuyển chọn giống sắn năng suất tinh bột cao và kỹ thuật thâm canh tại tỉnh Phú Yên

0
220

Họ và tên nghiên cứu sinh: Nguyễn Thị Trúc Mai
Đề tài luận án: Nghiên cứu tuyển chọn giống sắn năng suất tinh bột cao và kỹ thuật thâm canh tại tỉnh Phú Yên.
Chuyên ngành: Khoa học cây trồng
Mã số: 62 62 01 10

Người hướng dẫn khoa học:

1. PGS.TS. Nguyễn Minh Hiếu

2. TS. Hoàng Kim

Cơ sở đào tạo sau đại học: Trường Đại học Nông Lâm, Đại học Huế

Thời gian thực hiện luận án: 2014 – 2017

Những đóng góp mới của luận án

1. Xác định bộ giống sắn mới thích hợp và hiệu quả cho tỉnh Phú Yên. Giống sắn KM 419 và các giống sắn được tuyển chọn KM440, KM444, KM397 có năng suất củ tươi, năng suất tinh bột, năng suất sắn lát khô bội thu hơn hẳn so với giống sắn KM94 đối chứng; Trong đó giống KM419 đã được Bộ Nông nghiệp và PTNT công nhận tại Quyết định số: 85/QĐ-BNN-TT, ngày 13/01/2016.

2. Xác định được một số biện pháp kỹ thuật thâm canh rải vụ sắn tối ưu cho giống sắn KM419 tại tỉnh Phú Yên đạt năng suất và hiệu quả kinh tế cao nhất; Đã được Cục Trồng trọt công nhận tại Quyết định số 208/QĐ-TT- CLT, ngày 27/5/2016.

+ Công thức phân bón: 100 kg N + 80 kg P2O5 + 150 kg K2O + 10 tấn phân chuồng/ha hoặc công thức 100 kg N + 80 kg P2O5 + 150 kg K2O + 1.000 kg phân hữu cơ vi sinh/ha.

+ Mật độ trồng: 14.285 cây/ha tương ứng khoảng cách trồng 1,0m x 0,70m.

+Cơ cấu thời vụ trồng (vụ Xuân và vụ Hè) ở tỉnh Phú Yên để nâng cao hiệu quả hoạt động của nhà máy chế biến tinh bột sắn và khả năng thu hoạch rải vụ đạt 5- 6 tháng. Sắn KM419 trồng vụ Hè thì sự thu hoạch có thể từ tháng 11 đến tháng 4, nhưng năng suất củ tươi và hàm lượng tinh bột đạt được cao nhất khi thời điểm thu hoạch từ tháng 2 đến tháng 4 dương lịch, lúc sắn đạt 9 tháng đến 11 tháng sau trồng. Sắn KM419 trồng vụ Xuân thì sự thu hoạch có thể rải vụ từ tháng 11 đến tháng 4 nhưng năng suất củ tươi và hàm lượng tinh bột đạt được cao nhất khi thời điểm thu hoạch từ tháng 2 đến tháng 4 dương lịch, lúc sắn đạt 14 tháng đến 16 tháng sau trồng. /.

——————————————————————–

INFORMATION ON NEW CONTRIBUTIONS OF THE DISERTATION

Full name of student: Nguyen Thi Truc Mai

Dissertation title: Study on the selection of high starch yield varieties and intensive cultivation techniques in Phu Yen province.

Major field: Crop Science

Code: 62 62 01 10

Supervisors:

1.Assoc. Prof. Dr. Nguyen Minh Hieu

2. Dr. Hoang Kim

Trainingorganization: University of Agriculture and Forestry, Hue University

Period: 2014 – 2017

New contributions of the dissertation:

1. Identify appropriate and effective cassava varieties for Phu Yen province: The KM419 cassava variety and the selected cassava varieties KM440, KM444, KM397 had higher yield of tubers, higher starch yield and better dry yield of cassava chips than those of control cassava KM94. Of which KM419 was approved by the Ministry of Agriculture and Rural Development in Decision No. 85 / QD-BNN-TT, dated 13/01/2016.

2. Determine some of the best techniques for intensive cassava spreading for the cassava varieties KM419 in Phu Yen province with the highest productivity and economic efficiency; Accredited by Department of Crop Production under Decision No. 208 / QĐ-TT-CLT, dated 27/5/2016.

+ The application of fertilizers at the rate of 100 kg N + 80 kg P2O5+ 150 kg K2O + 1,000 kg of the organic fertilizer with micronutrients/ha, or 100 kg N + 80 kg P2O5 + 150 kg K2O + 10 tonnes of manure/ha.

+ Density: Population of about 14,285 plants per hectare corresponding to a spacing of 1.0 m x 0.7 m.

+ The cropping season (summer and spring crop) in Phu Yen province to improve the efficiency of cassava starch processing factory and harvesting ability 5-6 months. The KM419 cassava cultivates the summer crop, which can be harvested from November to April, but the fresh tuber yield and starch content are highest when harvested from February to April, at 9 months to 11 months after planting. The KM419 cassava was planted in the Spring seasons, which can be harvested from November to April, but the fresh root yield and starch content were highest when harvested from February to April, 14 months to 16 months after planting.

Tải file tại đây.

BÌNH LUẬN

Please enter your comment!
Please enter your name here